Οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν: ‘’Δεν είναι σωστό να μεγαλώνουμε τα παιδιά μέσα σε μία γυάλα…’’

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)  

Οι γονείς συχνά στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους και να τους παρέχουν όσο τον δυνατόν περισσότερα, γίνονται υπερβολικοί με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν συνέπειες  που δεν επιθυμούν. Για να δούμε μερικές περιπτώσεις:

 • Αρκετοί γονείς αγχώνονται και αγωνιούν υπερβολικά για το παιδί τους. Τους παρέχουν το «χρυσό κλουβί» προστατεύοντας το από καταστάσεις όπως το να πέσει,  να χτυπήσει, να φοβηθεί, να κάνει λάθη… και το μετατρέπουν άθελα τους σε μαλθακό, άβουλο, γεμάτο φοβίες και χωρίς εμπειρίες παιδί.
 • Πολλοί γονείς είναι υπερβολικοί ακόμη και με την καθαριότητα του παιδιού. Παιδί είναι! Έχει περιέργεια… θα θελήσει να αγγίξει το οτιδήποτε, να το γευτεί, να το μυρίσει, θα παίξει και τελικά θα λερωθεί. Μην κάνετε το παιδί σας μικροβιοφοβικό. Οπωσδήποτε διδάξτε του για την καθαριότητα του σώματος αλλά όχι σε σημείο που να φτάνετε στην υπερβολή.
 • Προσδοκίες! Άλλο ένα αγκάθι στη σχέση γονέα –παιδιού. Επιβάλλοντας και προσδοκώντας από το παιδί να πραγματοποιήσει δικά μας θέλω, όνειρα και ανάγκες που είναι πέρα από τις δυνατότητές του τότε το παιδί νευριάζει, απογοητεύεται και αισθάνεται ενοχές που δεν κατάφερε να ευχαριστήσει τους γονείς του. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός στις δυνατότητες που έχει ένα παιδί. Αγαπήστε το παιδί γι’ αυτό που είναι και αφήστε το να γίνει αυτό που εκείνο θέλει και όχι αυτό που εσείς θα θέλατε.
 • Συνήθως, οι γονείς προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την οικογένειά τους «ξεσπώντας» στο παιδί τους και το θέλουν αψεγάδιαστο, φρόνιμο, καθαρό, υπάκουο, άριστο μαθητή για να αρέσουν κυρίως στον έξω κόσμο. Για παράδειγμα, κοινοποιώντας συνεχώς στον προσωπικό μας λογαριασμό στο facebook, instagram, κλπ στιγμιότυπα της καθημερινής μας ζωής, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία εικόνα που να αρέσει στον κόσμο ανεξάρτητα αν αυτή μας ταιριάζει. Αυτή η υπερβολική εμμονή στο να δείξουμε ότι περνάμε καλά και ότι είμαστε ευτυχισμένοι έχει αντίκτυπο και στο παιδί.

Δεν είναι σωστό να μεγαλώνουμε τα παιδιά μέσα σε μία γυάλα. Πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους και από τα λάθη τους να μάθουν. Πολλές φορές με τα πολλά ΜΗ και την καταπίεση καταφέρνουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αφήστε τα παιδιά να ζήσουν τα παιδικά χρόνια ανέμελα και αθώα, όπως καλά γνωρίζουμε είναι τα καλύτερα χρόνια που δε θα ξαναέρθουν ποτέ.

———————————————————————————————————

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στην Αθήνα, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

 

Αποκτήστε λαμπερό χαμόγελο: Δείτε με ποιούς τρόπους, της οδοντιάτρου Κληρονόμου Ιωάννα

Ποιός δεν θέλει να έχει λαμπερό χαμόγελο;

Η χειρουργός, οδοντίατρος Κληρονόμου Ιωάννα μας εξηγεί με ποιούς τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το χαμογελό σας.

Θέλετε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας;

Δείτε τι μπορούν να κάνουν τα σιδεράκια δοντιών, οι στεφάνες (θήκες), οι όψεις, η λεύκανση, οι οδοντιατρικές γέφυρες, τα οδοντικά εμφυτεύματα και το «λίφτινγκ» ούλων για το χαμόγελό σας! Στο Άρθρο αυτό θα δείτε φωτογραφίες περιστατικών από Aισθητικη οδοντιατρικη πριν και μετα την αποκατάσταση.

Bonding

bonding

Το bonding είναι μια διαδικασία στην οποία χρησιμοποιώντας το
επιθυμητό χρώμα σύνθετης ρητίνης τα δόντια μας αποκτούν το σχήμα και το χρώμα που πάντα  επιθυμούσαμε. Θεωρείτε ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αλλάξουμε το χαμόγελό μας. Με το bonding μπορούμε να διορθώσουμε μικρά σπασίματα στα δόντια μας, να μειώσουμε τα  κενά ανάμεσά τους, να καλύψουμε δυσχρωμίες και να διορθώσουμε το σχήμα τους.
Όψεις

όψεις

Οι όψεις είναι λεπτές φλύδες υλικού (πορσελάνη ή ρητίνη) οι οποίες τοποθετούνται στην προστομιακή επιφάνεια των δοντιών. Συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και έτσι μπορούμε με συντηρητικό τρόπο (σε σχέση με της θήκες) να αλλάξουμε το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των δοντιών μας. Η διαδικασία όμως αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.
Θήκες ή στεφάνες

θήκες

Η θήκη είναι ουσιαστικά μια καλύπτρα ολικής κάλυψης που τοποθετείται σε
ένα κατεστραμένο ή αδύναμο δόντι με σκοπό να βελτιώσει το σχήμα του, το μέγεθός του και την εμφάνισή του. Οι θήκες κατασκευάζονται  είτε από μέταλλο και πορσελάνη είτε εξ´ ολοκλήρου από πορσελάνη. Για να κατασκευαστεί η θήκη το δόντι θα πρέπει να εκτροχιστεί σε αρκετό βαθμό έτσι ώστε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος.
Σιδεράκια

σιδεράκια

Τα σιδεράκια μπορούν να βελτιώσουν χαμόγελα με δόντια πεταχτά η με δόντια με συστροφή. Ασκώντας σταθερή πίεση στα δόντια μπορούν αργά αλλά σταθερά να ευθυγραμμίσουν όλα τα δόντια και να μας προσφέρουν ένα όμορφο χαμόγελο γεμάτο υγεία.

Λεύκανση δοντιών

λεύκανση

Ποιός δε θέλει ένα λευκό και φωτεινό χαμόγελο; Υπάρχουν πολλοί
τρόποι λεύκανσης των δοντιών από τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας μέχρι την επαγγελματική λεύκανση που μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να εκτελέσει. Ιδανικά, η λεύκανση θα πρέπει να γίνεται σε υγιή, καθαρά και χωρίς τερηδόνες δόντια. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τους τρόπους λεύκανσης και τα πιθανά αποτελέσματά τους.
Λευκά σφραγίσματα

λευκά-σφραγί

Όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στην αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων με λευκά. Ο λόγος είναι συνήθως αισθητικής  φύσεως  και σπανιότερα επειδή ανηςυχούν  για την ακεραιότητα των ασημένιων σφραγισμάτων.

«Λίφτινγκ» ούλων

λιφτινγκ-ουλων

Αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την εικόνα ενός ουλικού χαμόγελου
στο οποίο τα δόντια φαίνονται κοντά και η γραμμή των ούλων είναι ανομοιόμορφη. Μικρό μέρος του ουλικού ιστού αφαιρείται με τέτοιο τρόπο ώστε να εκτεθεί περισσότερο δόντι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτελεστεί σε ένα ή περισσότερα δόντια και να μας χαρίσει ένα ομοιόμορφο και αρμονικό χαμόγελο.
Οδοντικά εμφυτεύματα

οδοντικά-εμφυτεύματα

Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι λόγω τερηδόνας ή κάποιας νόσου των ούλων. Τα εμφυτεύματα (υποκαθιστούν τις ρίζες των δοντιών και είναι φτιαγμένα από τιτάνιο) παρέχουν σταθερές και μόνιμες λύσεις.

Ολικό Makeover χαμόγελου!

make-over

Ο συνδυασμός όλων  των παραπάνω τεχνικών –και πολλών άλλων ακόμα- μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόμασταν. Η παρακάτω φωτογραφία αποτελεί ένα απλό παράδειγμα. Ενώ η  αισθητική οδοντιατρική μπορεί να πετύχει  εντυπωσιακές αλλαγές στο πρόςωπό μας και το χαμόγελό μας θα πρέπει το σχέδιο θεραπείας να καταρτίζεται με ιδιαίτερη προςοχή και προνόηση.oliko makeover xamogelou prin kai meta fotografia

Της Κληρονόμου Ιωάννας,
Χειρουργός – Οδοντίατρος

Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus
Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 69 Πειραιάς 185 36
Τηλ: +302104522863
site: www.klironomou.gr

Σαλάτα: Θερμιδική βόμβα ή ελαφρή σνακ;

H σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια καλή και ελαφριά επιλογή; Ιδού το ερώτημα!

Η Ηλιάνα Ηλιοπούλου, ΜSc Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, μας εξηγεί πως η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια θερμιδική βόμβα αντί για ένα light γεύμα και τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις επιπλέον θερμιδες.

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε στραφεί σε αυτές όταν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας και βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο. Όμως είναι όντως light και αν όχι πως θα μπορούσαμε να τις τροποποιήσουμε ποιοτικά χωρίς να πειράξουμε πολύ τη γεύση τους;

Σαλάτα Καίσαρα:

 • κοτόπουλο σε κύβους
 • ½ μαρούλι
 • κρουτόνς με γεύση σκόρδο
 • 2 κ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
 • 2 κ. σούπας καλαμπόκι
 • ~2 φέτες μπέικον
 • Λίγο Αλάτι – πιπέρι
 • Αυθεντική σως Καίσαρα (με αντζούγιες, σκόρδο, ελαιόλαδο, μαγιονέζα, λεμόνι, μαϊντανό)

Η παραπάνω σαλάτα του Καίσαρα που επιδέχεται βέβαια παραλλαγές, σε μια γενναία ποσότητα μπορεί να φτάσει και τις 750-800 θερμίδες. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:

 1. Κοτόπουλο ψητό και όχι τηγανητό
 2. Να αντικαταστήσουμε τα κρουτόνς που είναι τηγανητά με ½ πίττα ολικής άλεσης ψημένη στη σχάρα και κομμένη σε μικρά κομμάτια
 3. Να παραλείψουμε εντελώς το μπέικον
 4. Να αντικαταστήσουμε το τυρί με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
 5. Να φτιάξουμε μια ελαφριά σως με βάση το γιαούρτι-λεμόνι-ξύδι-μουστάρδα-βασιλικό-αλατοπίπερο

Η παραπάνω παραλλαγή θα μας γλιτώσει τουλάχιστον 250-300θερμίδες και κυρίως από λίπος, οπότε η σαλάτα μας μπορεί να φτάσει τις 450-500 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Στην παραπάνω σαλάτα θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το μπείκον που είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων και πολύ πλούσιο σε νάτριο με άπαχη γαλοπούλα καπνιστή η οποία είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Αν σκεφτούμε ότι 3 φέτες μπέικον αποδίδουν περίπου 250 θερμίδες ενώ 3 φέτες γαλοπούλας περίπου 130 θερμίδες έχουμε αμέσως ένα κέρδος 120 θερμίδες στο πιάτο μας.
 2. Μια άλλη πρόταση είναι να αντικαταστήσουμε τα κρουτόνς, που είναι ουσιαστικά τηγανισμένο ψωμί πλούσιο σε λίπος και αλάτι, και αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες σε 2 κ. σούπας, με ½ πίττα ελληνική για σουβλάκι ψημένη και κομμένη σε κομματάκια. Αυτή έχει μόλις 80 θερμίδες και αν είναι ολικής άλεσης, δηλαδή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσει στην καλύτερη αίσθηση κορεσμού και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου εξαιτίας των φυτικών ινών της.

Σαλάτα Σεφ:

 • μαρούλι
 • ντομάτα
 • ½ αγγούρι σε ροδέλες
 • πιπεριά
 • 2 αυγά βραστά
 • Τυρί γκούντα ή αντίστοιχο υψηλό σε λιπαρά
 • Ζαμπόν κομμένο σε κύβους
 • Αυθεντική σως σεφ: μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα και ξίδι

Η παραπάνω αυθεντική συνταγή μπορεί να αγγίξει τις 650-700 θερμίδες, ανάλογα με τη σως, το ζαμπόν και το τυρί, ενώ η σος σκέτη μπορεί να αποδίδει μέχρι και 150 θερμίδες.  Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:

 1. Να αντικαταστήσουμε το τυρί γκούντα με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
 2. Να αντικαταστήσουμε το ζαμπόν με φιλέτο γαλοπούλας
 3. Να φτιάξουμε μια πιο ελαφριά σως, χρησιμοποιώντας γιαούρτι ξανά αντί για μαγιονέζα

Με τον τρόπο αυτό η σαλάτα μπορεί να μειωθεί έως και 300 θερμίδες, φτάνοντας περίπου τις 400 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Η πρώτη αλλαγή θα ήταν η αντικατάσταση του ντρέσιγκ με βάση τη μαγιονέζα με ένα άλλο με βάση το γιαούρτι. Η μαγιονέζα έχει περίπου 150 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερόλη, ενώ το γιαούρτι μας δίνει περίπου 60θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας με ελάχιστο λίπος και επιπλέον πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική δράση των γαλακτοκομικών στην πρόκληση της αίσθησης κορεσμού αλλά και στην απώλεια ενδοσπλαχνικού λίπους, δηλαδή λίπους από την περιοχή της κοιλιάς που είναι και το επικίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
 2. Η δεύτερη αλλαγή θα ήταν να αντικαταστήσουμε το κίτρινο τυρί πλούσιο σε λιπαρά τύπου γκούντα που αγγίζει τα 40-45% και έχει περίπου 450 θερμίδες ανά 100γρ, με ένα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών που μπορεί να αποδώσει στα ίδια γραμμάρια περίπου 250 θερμίδες και έτσι να έχουμε άμεσο ενεργειακό κέρδος 200 θερμίδες.

Σαλάτα Ντάκος:

 • Παξιμάδι κριθαρένιο
 • Ντομάτα
 • Ελαιόλαδο
 • Φέτα
 • Ρίγανη
 • Κάπαρη

Η κλασσική παραδοσιακή συνταγή μπορεί να αποδώσει έως και 700 θερμίδες αποτελώντας όμως ένα ισορροπημένο γεύμα, καθώς περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), καθώς επίσης φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:

 1. Να προτιμήσουμε κριθαρένιο παξιμάδι (έχει τα λιγότερα λιπαρά)
 2. Να προσέξουμε την ποσότητα του παξιμαδιού (όχι πάνω από 50γρ που αντιστοιχούν σε περίπου 3 φέτες ψωμί δλδ 250 θερμίδες)
 3. Να μειώσουμε την ποσότητα του ελαιολάδου στο μισό (1 κουταλιά της σούπας)
 4. Να αντικαταστήσουμε την φέτα με λευκό τυρί τύπου φέτα χαμηλών λιπαρών ή τυρί cottage ή ανθότυρο

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μειώσουμε κατά 250 θερμίδες το πιάτο μας και έτσι ο ντάκος μας να φτάσει τις 450 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Η πρώτη μας αλλαγή θα ήταν η αντικατάσταση της φέτας με 22-25% με ένα άλλο τυρί που ταιριάζει στον ντάκο και θα μας εξασφαλίσει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Όπως είναι το κατίκι 10%, το ανθότυρο 14% ή ακόμα και το cottage cheese 2-4%. Έτσι αν πχ βάζαμε ανθότυρο αντί για την φέτα θα γλιτώναμε τουλάχιστον 100θερμίδες, αναλόγως την μερίδα.
 2. Το παξιμάδι επίσης έχει πολύ σημασία. Προτιμήστε ένα παξιμάδι πλούσιο σε φυτικές ίνες ώστε να ενισχύσετε την αίσθηση του κορεσμού, να βοηθήσετε στην λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες επίσης από τα προϊόντα ολικής άλεσης, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της στο αίμα.

Πράσινη σαλάτα με καρύδια:

 • Σπανάκι,
 • Ρόκα
 • 1κγλυκού Κουκουνάρι
 • 30γρ καρύδια
 • 1-2 κ. γλυκού Ρόδι
 • 1 κ. γλυκού αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες)
 • 2 κ. σούπας Παρμεζάνα
 • Σως: Ελαιόλαδο – Μπαλσάμικο – Μέλι

Η παραπάνω σαλάτα μπορεί να φτάσει μέχρι και 700 θερμίδες. Ωστόσο οι θερμίδες αυτές προέρχονται από καλές πηγές, καθότι δεν περιέχει τίποτα τηγανητό. Θέλει μόνο προσοχή στα εξής:

 1. στην προσθήκη ξηρών καρπών καθώς και τα καρύδια και τα κουκουνάρια έχουν αρκετές θερμίδες (περίπου 700 θερμίδες ανά 100γρ)
 2. στα αποξηραμένα φρούτα, προτιμείστε εκείνα που δεν έχουν έξτρα προσθήκη ζάχαρης
 3. προσέξτε την ποσότητα του dressing καθώς και το ελαιόλαδο δίνει 150 θερμίδες ανά κουταλιά.
 4. Αντικαταστήστε το τυρί με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Αν οι μερίδες είναι πιο συγκρατημένες μαζί με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές μπορούμε να γλιτώσουμε 200 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Η σαλάτα αυτή είναι εξαιρετική ως προς την ωφελιμότητα της. Περιέχει καρύδια που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.
 2. Περιέχει κουκουνάρια τα οποία επίσης εντάσσονται στους ξηρούς καρπούς και ενισχύουν κι αυτά την προστασία έναντι των καρδιαγγειακών, αλλά παράλληλα έχουν και αντιγηραντική δράση καθώς επίσης μελέτες υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά οξέα τους μπορεί και να βοηθούν στην καταστολή της πείνας.
 3. Περιέχει σταφίδες, πλούσιες στο ισχυρό αντιοξειδωτικό τη ρεσβερατρόλη. Η δράση της είναι γνωστή στην προστασία των αγγείων και της καρδιάς.
 4. Στην συγκεκριμένη σαλάτα η πρόταση μας είναι η προσοχή στις μερίδες και στις ποσότητες των υλικών. Τα καρύδια και τα κουκουνάρια έχουν περίπου 350 θερμίδες στα 50γρ έκαστο περίπου, οπότε ας περιοριστούμε σε 5-10 καρύδια και αντίστοιχα 1 κ. γλυκού κουκουνάρι.
 5. Τέλος, το ελαιόλαδο που αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως και το μέλι, είναι μια εξαιρετική σως σε σύγκριση με μια αντίστοιχη με βάση τη μαγιονέζα που θα μπορούσε να υπάρχει. Όμως ας περιοριστούμε στην 1 κ.σούπας λάδι που αποδίδει 150 θερμίδες και 1 κ. γλυκού μέλι 20 θερμίδες, διαφορετικά η σως θα επιβαρύνει με αρκετές θερμίδες τη σαλάτα μας.

 

Της Ηλιοπούλου Ηλιάνας
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μεταπτυχιακό Κλινικής Διαιτολογίας Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr
Τηλ: 210 5011738
Κιν
:  697 6171 176
email:
iliana_iliop@hotmail.com
site: www.diet-and-health.gr

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει δυσλεξία;

H παιδοψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη μας εξηγεί πως θα καταλάβουμε αν το παιδί μας έχει δυσλεξία και ποιά είναι τα συμπτώματα. Ακόμα υποδεικνύει με ποιό τρόπο πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς.

Πότε εμφανίζεται η δυσλεξία; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η δυσλεξία ειναι μια μαθησιακή Διαταραχή που εκδηλώνεται από τα πρώτα χρόνια του σχολείου. Από τα μέσα της Β´ δημοτικού μπορεί να γίνει επίσημη διάγνωση από τα πιστοποιημένα κέντρα του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη μετά τα μέσα της Α δημοτικού ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν τις λέξεις.

Έχει διαφανεί ότι η βάση της δυσλεξίας είναι οι φωνολογικές δυσκολίες όπου τα παιδιά δεν μπορούν να αυτοματοποιήσουν τους ήχους που έχει κάθε γράμμα και τους συνδυασμούς τους με άλλα γράμματα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν μια λέξη. Ενώ τα περισσότερα παιδιά διαβάζουν μετά τα Χριστούγεννα της Ά Δημοτικού κάποια υστερούν πολύ, παραλείπουν γράμματα. Η κατανόηση όμως, μπορεί να είναι καλή καθώς αφορά άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου .

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς;  Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν;

Με έγκαιρη και σωστή παρέμβαση από εξειδικευμένους ειδικούς παιδαγωγούς μπορεί να υπάρχει μεγάλη βελτίωση στις σχολικές επιδόσεις, αλλά σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Η οικογένεια πρέπει να συμπαραστέκεται στο παιδί, να μην το κατηγορεί και να μην ταυτίζει την αξία του παιδιού με τις σχολικές του επιδόσεις.

Πρέπει οι γονείς να ενισχύουν και να ενθαρρύνουν τα ταλέντα του παιδιού να το ενισχύουν και να το επιβραβεύουν. Πολλοί γονείς αφιερώνουν όλη την μέρα στο διάβασμα του παιδιού, δυσανασχετούν και φωνάζουν ή ακόμα και χτυπούν τα παιδιά τους. Συχνά, τα παιδιά με δυσλεξία η άλλες μαθησιακές δυσκολίες έχουν που χαμηλή αυτοπεποίθηση η οποία είναι δύσκολο να ανατραπεί τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν εκπαιδευτικές ρυθμίσεις για άτομα με δυσλεξία;

Έχουν ψηφιστεί νόμοι που αναγνωρίζουν τα παιδιά με δυσλεξία ως άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που έχουν δικαίωμα στην συμμετοχή σε τάξεις ένταξης, να έχουν μειωμένη ύλη, μεγαλύτερη ελαστικότητα και προφορική εξέταση μετά το Γυμνάσιο.

Ομοίως υπάρχουν και ρυθμίσεις και για άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσγραφία,  δυσαριθμησία, οι διαταραχές σε αντίληψη και έκφραση (δυσφασία). Αυτές οι διαταραχές  πολλές φορές συνυπάρχουν και προκαλούν διαταραχές στην συγκέντρωση και την προσοχή, ελλείμματα στην άρθρωση του λόγου.

Από την άλλη μεριά, όμως, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκμετάλλευσης των παροχών στα παιδιά με δυσλεξία με συνέπεια να έχουν δοθεί πολλά πλαστά πιστοποιητικά σε παιδιά χωρίς μαθησιακές διαταραχές. Το υπουργείο Παιδείας έχει γίνει πολύ πιο αυστηρό στην χορήγηση τέτοιων πιστοποιητικών.

Της Τριανταφυλλιάς Γαροφαλάκη, Παιδοψυχιάτρου – Ψυχοθεραπεύτριας
Αγ. Φανουρίου 11 (είσοδος από Δημακοπούλου), Ίλιον
Τηλ.  2105759476
Email: trigarof@gmail.com
www.garofalakid.gr

Γιατί αξίζει να κάνεις Πάσχα στην Κέρκυρα από το Imagination travel

kerkpaxa

Το Imagination Travel μας εξηγεί γιατί αξίζει να κάνεις Πάσχα στον top ελληνικό προορισμό την Κέρκυρα.

Ένα ταξίδι στην Κέρκυρα είναι πάντα “must go” αλλά ειδικά το Πάσχα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περάσει εκεί μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι τις πασχαλινές τους διακοπές όπως…

 • Για μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα μεσαιωνικά φρούρια.
 • Για τις κορυφαίες θρησκευτικές εκδηλώσεις με το κατανυκτικό κλίμα και τα πολύ ξεχωριστά έθιμα!
 • Για την παλιά πόλη που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 • Για τις «παγκοσμίως γνωστές» φιλαρμονικές της Κέρκυρας που συνοδεύουν τους επιταφίους.
 • Για να δούμε από κοντά το έθιμο του σεισμού στον Ιερό Ναό Υ.Θ Φανερωμένης (Παναγία των ξένων) στην Πλακάδα του Αγίου.
 • Για την Πρώτη Ανάσταση και την ρίψη των «μπότηδων»! Τα γνωστά κανάτια!
 • Για να δοκιμάσουμε γαστρονομικές απολαύσεις όπως παστιτσάδα, σοφρίτο, σαβόρο, μπουρδέτο, τα τσιλίχουρδα, κουμ-κουάτ, μάντολες και πολλά ακόμη!

Πακέτα διακοπών για το Πάσχα σε πολύ καλές τιμές θα δείτε ΕΔΩ

pasxke

Just for Info!

Στην Κέρκυρα πάτε από Ηγουμενίτσα. Τα φεριμπότ που συνδέουν την Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα και αντίθετα αναχωρούν όλες τις μέρες κάθε ώρα.

Υπάρχουν 3 είδη φεριμπότ:

– Ανοιχτά: δεν αναχωρούν με κακοκαιρία και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά

– Κλειστά: αναχωρούν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, είναι πιο μεγάλα με

καλυμμένο παρκινγκ και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά

– Δελφίνια: καλύπτουν το ταξίδι μόνο σε 40 λεπτά.

Η τιμή που θα πληρώσετε είναι 11€ το κάθε άτομο να πάει και 5,50€ (-50% δηλαδή) για να επιστρέψει αρκεί να τα εκδώσει ταυτόχρονα! Για το αυτοκίνητο 40€ και 20€ η επιστροφή αντίστοιχα. Μπορείτε να τα εκδώσετε μόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από το Imagination Travel
Σαρανταπόρου 48, (Σταθμός Μετρό Περιστέρι) , Περιστέρι
Τηλ.  2105775777
@ info@imaginationtravel.gr
www.i-travel.gr

Άνοιξη και αλλεργίες: πώς να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα

allergies

Κάθε Άνοιξη  «φούντωντουν» οι αλλεργίες οι οποίες ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Ο ειδικός Αλλεργιολόγος ενηλίκων και παίδων Γεώργιος Λούρμπας μας εξηγεί πως να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Η γυρεοφορία κάθε φυτού έχει ορισμένη εποχή, τα περισσότερα όμως φυτά ανθίζουν την άνοιξη. Την άνοιξη λόγω της έντονης ανθοφορίας, η γύρη εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί τα γνωστά, σε ολοένα και περισσότερο κόσμο, συμπτώματα. Η μεταφορά  της γύρης γίνεται είτε με τα έντομα  είτε με τον άνεμο και καθορίζεται από το μέγεθός της.

Οι ανεμόφιλες γύρεις λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι τα αλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα, επειδή εισπνέονται. Αν ο άνεμος, μάλιστα, είναι ισχυρός η γύρη μπορεί να πάει μέχρι και 200 χιλιόμετρα μακριά! Αυτό ερμηνεύει την ύπαρξη συμπτωμάτων από φυτά άλλης περιοχής.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η πλειοψηφία των ασθενών, αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζονται με τη μορφή φτερνίσματος, ρινικής καταρροής ή συμφόρησης, ρινικού κνησμού, βήχα και δύσπνοιας ενώ μπορεί να συνυπάρχουν και συμπτώματα από τα μάτια με κνησμό, ερυθρότητα και δάκρυα.

Συνήθως διαρκούν το χρονικό διάστημα της ανθοφορίας αλλά μελέτες έχουν δείξει πως σταδιακά αποκτούμε περισσότερες ευαισθητοποιήσεις δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των γύρεων ή γενικά των αλλεργιογόνων στα οποία ένας οργανισμός είναι ευαίσθητος με αποτέλεσμα να έχει κανείς συμπτώματα ακόμη και όλο το χρόνο. Παράλληλα, είναι πιθανό να εξελιχθεί η νόσος δηλαδή αν κάποιος έχει αλλεργική ρινίτιδα, μετά την έλευση ενός χρονικού διαστήματος να αποκτήσει και άσθμα εκτός αν κάνει ειδική απευαισθητοποίηση (εμβόλια).

Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με συμπτωματική αγωγή στη φάση της έξαρσης των συμπτωμάτων και παράλληλα γίνεται ο ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος για την ανεύρεση του αιτιολογικού παράγοντα με τα δερματικά τεστ οπότε μέσα σε 20 λεπτά γνωρίζει κανείς τι τον ενοχλεί και ακολούθως γίνεται είτε αποφυγή των ενοχοποιούμενων αλλεργιογόνων όταν είναι εφικτό είτε αιτιολογική αγωγή με ειδική απευαισθητοποίηση.

Η διαδικασία απευαισθητοποίησης είναι ένας τρόπος σταδιακά αυξανόμενης χορήγησης του υπεύθυνου αλλεργιογόνου με σκοπό την τελική απόκτηση ανοχής σε αυτό και με επιπλέον πλεονέκτημα ότι υπάρχει και η δυνατότητα αναχαίτισης της εξέλιξης της νόσου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με χορήγηση υποδόριων ενέσεων στο ιατρείο ή με σταγόνες υπογλώσσια από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του.

Με απλά λόγια δηλαδή την άνοιξη εμφανίζεται μια έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων αλλά υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένης και πλήρους αντιμετώπισης της νόσου και ο ειδικός αλλεργιολόγος μπορεί να βοηθήσει μαθαίνοντας τον οργανισμό των αλλεργικών ατόμων να ανέχονται τις ουσίες που του προκαλούν αλλεργία και να «συμβιώνει αρμονικά»  με αυτές.

Του Γεώργιου Λούρμπα,
Ειδικού Αλλεργιολόγου
Διευθύνση: Αλκιβιάδου 185 & 2ας Μεραρχίας Πειραιάς
Τηλ 2104288000

Σύγχρονες λύσεις για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας

 

Πρεσβυωπία
Ο χειρουργός, οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Συνδικάκης, μας εξηγεί τι είναι η πρεσβυωπία και ποιές είναι οι σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισής της.

Πρεσβυωπία είναι η προοδευτική δυσκολία στην κοντινή όραση συνήθως μετά το 40ο έτος. Οφείλεται στη μείωση της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού και επακόλουθη ανεπάρκεια του μηχανισμού προσαρμογής. Η πρεσβυωπία αυξάνει σταδιακά μέχρι την ηλικία των 55 ετών. Αυτή η απώλεια της ικανότητας των ανθρώπων να εστιάζουν κοντά γίνεται αισθητή και ιδιαίτερα ενοχλητική στις παραγωγικές ηλικίες των 40-55 ετών. Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι όσο ποτέ επίκαιρο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για κοντινή εργασία, του υψηλότερου επιπέδου μόρφωσης του πληθυσμού και της ευρείας χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η λύση των πρεσβυωπικών γυαλιών δεν ενθουσιάζει τους περισσότερους σύγχρονους μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι τόσο για αισθητικούς όσο και για εργονομικούς λόγους στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις απεξάρτησης από τη χρήση των γυαλιών, πρεσβυωπικών ή πολυεστιακών.

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων χειρουργικών μεθόδων και προϊόντων για την απαλλαγή από τα πρεσβυωπικά γυαλιά:

 • Χειρουργική μέθοδος αντικατάστασης του κρυσταλοειδούς φακού με πολυεστιακό ή προσαρμοστικό ενδοφακό. Η νέα γενιά προσαρμοστικών ενδοφακών με τη δυνατότητα μετακίνησης του φακού στην κοντινή εστίαση αποτελεί προσομοίωση του φυσιολογικού μηχανισμού της προσαρμογής με άριστα αποτελέσματα στη μακρινή και στη κοντινή όραση.
 • Πολυεστιακό laser – PresbyLasik. Αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας μαζί με άλλα διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός. Με τη χρήση του excimer laserδημιουργείται πρεσβυωπικό προφίλ στον κερατοειδή.
 • Με τη χρήση του femptosecondlaser καθαρά ενδοστρωματικά (INTRACOR). Χωρίς καμία τομή επιτυγχάνεται η δημιουργία μικρών συγκεντρικών δακτυλίων στο εσωτερικό του κερατοειδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δίνοντας στον κεντρικό κερατοειδή την επιπλέον ισχύ για την κοντινή όραση.
 • Ενδοκερατικά ενθέματα. Ένθεση λεπτού φακού μέσα στον κερατοειδή με τη χρήση femtosecond laser.
 • Monovision με laser ή ενδοφακούς. Επιλέγεται ο επικρατέστερος οφθαλμός για διόρθωση στη μακρινή απόσταση και ο άλλος οφθαλμός για την κοντινή απόσταση.
 • Contactivekeratoplasty με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων
 • Πολυεστιακοί φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης με ασφαιρική πρόσθια επιφάνεια, σφαιρική οπίσθια και κοντινή διόρθωση στο κέντρο. Σχεδιασμός με ομαλή μετάβαση δυνάμεων για καθαρή όραση όραση μακριά, κοντά και ενδιάμεσα.

 

Του Συνδικάκη Κωνσταντίνου, Χειρουργού Οφθλαμίατρου

Ιατρεία:
Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 134 Καλλιθέα,
Τηλ.: 2109510022
Ηπείρου & Πελοποννήσου 7 Πέραμα ,
Τηλ.: 2104416292

email: syndikakis@hotmail.gr

 

Σέξ και περίοδος… επιτρέπεται ή όχι;

sex

Ο Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Χειρουργός Βασίλειος Μπαγιώκος μας εξηγεί αν επιτρέπεται ή όχι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Σεξ στην περίοδο! Επιτρέπεται; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;
Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι σύγχρονοι γυναικολόγοι θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές, αρκεί και οι δύο σύντροφοι να είναι υγιείς και να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Οι γυναικολόγοι της παλιάς σχολής είναι αντίθετοι σε αυτό.

Τα πλεονεκτήματα
Το σεξ στην περίοδο μπορεί να λειτουργήσει σαν ισχυρό «παυσίπονο» στις κράμπες και τους πόνους της κοιλιάς. Επίσης ότι το σεξ στην περίοδο και κυρίως ο οργασμός μπορεί να μειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. «Με τον οργασμό ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που δρουν σαν φυσικά παυσίπονα και βελτιώνουν τη διάθεση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες, τους πονοκεφάλους, την ήπια κατάθλιψη και την ευερεθιστότητα που καμιά φορά συνδέεται με την περίοδο».

Τα μειονεκτήματα
Η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενδομητρίωσης διότι με τη διείσδυση υπάρχει το ενδεχόμενο να προωθηθεί το αίμα της περιόδου από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και από εκεί να πέσει στην κοιλιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η δημιουργία ενδομητρίωσης (υπάρχει διχογνωμία στην διεθνή κοινότητα για το θέμα αυτό- υπάρχει αρθρογραφία καi περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισής της;). Γι’ αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όπου η ροή είναι μεγαλύτερη έως ότου υπάρξει ομοφωνία εις την διεθνή κοινότητα.

Όσον αφορά τον άντρα, λόγω της πληθώρας των μικροβίων που υπάρχουν στην περιοχή του κόλπου μπορεί να αποδειχθούν παθογόνα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, προστατίτιδα και άλλες λοιμώξεις.

Σε γενικές γραμμές όμως εάν κάνεις μπάνιο μετά την επαφή, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο.

Τι γίνεται με την αιμορραγία;
Ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγεις αυτό είναι να αφήσεις το σεξ τις πρώτες μέρες – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το απολαύσεις τις τελευταίες όπου η ροή είναι πολύ λιγότερη. Επιπλέον, η ερωτική διέγερση δρα ανασταλτικά στην αιμορραγία – μπορεί μετά την επαφή να είναι λίγο πιο έντονη, αλλά μην το εκλάβεις σαν λόγο ανησυχίας. Δέον είναι να ληφθεί μέριμνα για να μην γεμίσουν τα σεντόνια με αίμα!

Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε προφυλακτικό
Εκτός κι αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, μην κάνεις το λάθος να κάνεις σεξ στην περίοδο χωρίς προφυλάξεις. Το γεγονός ότι έχεις ροή περιόδου δεν αποκλείει να έχεις ταυτόχρονα και ωορρηξία. Αν κάνεις σεξ στην περίοδο, χρησιμοποίησε τα ίδια μέτρα προφύλαξης που χρησιμοποιείς συνήθως.

Ένας δεύτερος λόγος που κάνει απαραίτητο το προφυλακτικό όταν κάνεις σεξ στην περίοδο, είναι πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης βακτηρίων ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων σε αυτή τη φάση. «Ο τράχηλος ανοίγει για να περάσει το αίμα δημιουργώντας ένα μονοπάτι που επιτρέπει στα βακτήρια να ταξιδέψουν πιο βαθιά στην πυελική κοιλότητα». Στη διάρκεια της περιόδου η γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει μύκητες ή βακτηριακές λοιμώξεις καθώς το pH του κόλπου είναι πιο αλκαλικό.

Μπορεί να μείνω έγκυος;
Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μείνεις έγκυος ακόμα και κατά την περίοδο, αν δεν κάνεις χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης. Μπορεί λοιπόν κατά κανόνα μια γυναίκα με κύκλο 28 ημερών να έχει ωορρηξία τη 14η μέρα, δεν αποκλείεται όμως αυτό να συμβεί και νωρίτερα.

Επίσης σε κάποιες γυναίκες με μικρό κύκλο μπορεί να συμπέσει το τελείωμα της περιόδου τους με την έναρξη της ωορρηξίας τους. Άρα και σε αυτή την περίπτωση αντενδείκνυται το σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Τι αλλαγές μπορεί να παρατηρήσω στην περίοδό μου μετά το σεξ;
-Να μειωθεί η αιμορραγία της περιόδου και να επανέλθει μετά από μερικές ημέρες
-Να μειωθούν οι πόνοι της περιόδου
-Να μειωθούν οι κράμπες της περιόδου

Εσείς το συνιστάτε;

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η περίοδος είναι ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο οργανισμός «ξεφορτώνεται» το ενδομήτριο- το εσωτερικό της μήτρας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για εμφύτευση- όταν δηλαδή δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως δεν είναι και η καταλληλότερη στιγμή για μιά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να κάνει σέξ! Παρ’ όλα ταύτα, για να είμαι απολύτως σωστός, οι κατευθυντήριες γραμμές του εξωτερικού (NHS choices) αναφέρουν πως, μια γυναίκα μπορεί άφοβα να κάνει σέξ κατά την διάρκεια της περιόδου της, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τους μικρούς, αλλά ταυτόχρονα υπαρκτούς, προαναφερθέντες κινδύνους!

Ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους

Η Μίαρη Παναγιώτα, πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στα “Eating Disorders”, σου εξηγεί ποιος είναι ο σωστός τρόπος για την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνεται η απώλεια βάρους των 4, το πολύ 5 κιλών το μήνα. Τόσα χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να χάνει μόνο λίπος. Σε περίπτωση απώλειας μεγαλύτερης των 4-5 κιλών ανά μήνα χάνεται μυϊκή μάζα και υγρά τα οποία ο οργανισμός θα ανακτήσει εκ νέου, διότι είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ισορροπίας και κατ’ επέκταση της υγείας του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας διατροφής ενδέχεται το συνολικό σωματικό βάρος να ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο του ενός κιλού, αυτό οφείλεται στην απότομη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και στην απώλεια υγρών. Παρόλα αυτά ο κάθε άνθρωπος σημειώνει διαφορετική απώλεια τόσο την πρώτη εβδομάδα όσο και τις επόμενες εβδομάδες, διότι ο οργανισμός του καθενός είναι μοναδικός και έχει την δική του ιδιαίτερη συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα μιας δίαιτας απώλειας βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σας δίνουν την προσωρινή αυτοπεποίθηση του αδύνατου όμως η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως οι αυστηρές και ταυτόχρονα γρήγορες δίαιτες έχουν ως συνέπεια τη μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Η μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των θερμίδων συντήρησης και τελικά την επαναπρόσληψη βάρους ενδεχομένως και περισσότερων κιλών απ’ ότι ήσασταν πριν ξεκινήσετε δίαιτα. Επιπλέον ο οργανισμός κάθε φορά που εφαρμόζετε ακατάλληλες μεθόδους διατροφής δημιουργεί αντιστάσεις παρεμβάλλοντας εμπόδια προκειμένου να ανταπεξέλθει στον περιορισμό των θερμίδων και στην δαπάνη ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που εφαρμόζετε δίαιτα, η απώλεια βάρους δυσκολεύει περισσότερο και τα κιλά που χάνετε γίνονται όλο και λιγότερα έως καθόλου.

Τύλος κάλος: τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται

Η Ακαδημαϊκή Ποδολόγος Πέρσα Μιχαλάτου μας εξηγεί τι είναι ο τύλο κάλος και πως θεραπεύεται.

Αν και φαίνεται κάτι πολύ άσχημο, στην πραγματικότητα ο κάλος-τύλος είναι ένας ακόμα μηχανισμός προστασίας του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί ν’ ακούγεται παράξενο αλλά θα σας περιγράψω με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι ο κάλος

Όταν υπάρχει μια έντονη κλίση σε μια άρθρωση ή σ’ ένα οστό που το κάνει να προεξέχει και να τρίβεται σε μια άλλη επιφάνεια όπως για παράδειγμα, οι αρθρώσεις των δακτύλων των ποδιών με το μπροστινό μέρος των παπουτσιών ή το μετατάρσιο με τον πάτο των παπουτσιών, τότε ο ίδιος ο οργανισμός για να προστατέψει τον ιστό να μην ανοίξει και καταστρέψει όχι μόνο τον δερματικό ή τον μυϊκό ιστό αλλά ακόμα και το ίδιο το οστό, δημιουργεί ένα πιο σκληρό δέρμα σε στοιβάδες στο πιο έντονο σημείο τριβής και αυτό ακριβώς το σκληρότερο δέρμα ονομάζεται κάλος-τύλος.

Σ’ εκείνο το σημείο, βρίσκεται το σημείο παραγωγής της κερατίνης ( η μήτρα του κάλου-τύλου). Η κερατίνη που εκκρίνεται προς τα έξω δημιουργεί στεγνώνοντας, στοιβάδες ψεύτικου κατ’ ουσίαν δέρματος αφού αυτό το δέρμα δεν έχει ούτε νευρώνες ούτε την αίσθηση της αφής. Επίσης, η κερατίνη που στεγνώνει από έξω προς τα μέσα σκληραίνει πολύ και δημιουργεί ένα ανάποδο κεντρί το οποίο ευθύνεται για τον πόνο που νιώθουμε.

Ο κάλος-τύλος είναι λοιπόν ένας ακόμη μηχανισμός προστασίας που λειτουργεί αφενός ως μηχανισμός άμυνας καθώς προστατεύει τους ιστούς των αρθρώσεών μας και αφετέρου ως μηχανισμός συναγερμού αφού με τη δημιουργία του ψεύτικου δέρματος και την αίσθηση του πόνου που μας προκαλεί το κεντρί του κάλου-τύλου, μας εφιστά την προσοχή και μας υποχρεώνει να βρούμε άμεση λύση.

Επειδή έχεις έναν κάλο-τύλο και υποφέρεις, δε σημαίνει ότι για να τον αφαιρέσεις πρέπει να πονέσεις ακόμη περισσότερο. Ο κάλος-τύλος δεν έχει εκδικητικές τάσεις.

Τι πρέπει να κάνεις

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι ν΄ απευθυνθείς σε έναν ειδικό και έμπειρο ποδολόγο που να ξέρει ν’ αντιμετωπίζει όλους τους τύπους των κάλων-τύλων ώστε να σου δώσει την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημά σου. Η όλη διαδικασία δε διαρκεί παραπάνω από 30 λεπτά και κυρίως είναι μια ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία.

Εάν έχεις αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα και η εμπειρία σου είναι τελείως διαφορετική από αυτά που σου περιγράφω, τότε μάλλον δεν πήγες στο σωστό ποδολόγο.

Αν η διαδικασία αφαίρεσης του κάλου-τύλου ήταν οδυνηρή με αίμα και δάκρυα πόνου, τότε επίσης δεν πήγες σε εξειδικευμένο ποδολόγο.

Τέλος, εάν κατάφερες προσωρινά ν’ απαλλαγείς από τον κάλο-τύλο αλλά επανεμφανίστηκε λίαν συντόμως, έκανες λάθος ξανά. Στη χειρότερη περίπτωση, ο κάλος-τύλος επανεμφανίζεται μετά από 3 μήνες.

Για όλα τα θέματα υπάρχει η κατάλληλη λύση αρκεί ν’ απευθυνθείτε στους ειδικούς!

Και να θυμάστε… Δε χρειάζεται να εξασκηθούν οι ανειδίκευτοι πάνω σας…