Περιστέρι

Το Περιστέρι είναι ο πολυπληθέστερος δήμος του Δυτικού τομέα στο Λεκανοπέδιο Αττικής καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους & πολυπληθέστερους δήμους ανά την επικράτεια. Το Περιστέρι συνορεύει βόρεια με τον Δήμο Ιλίου, βορειοδυτικά με το Δήμο Πετρούπολης, ανατολικά με το Δήμο Αθηναίων, νότια με το Δήμο Αιγάλεω & δυτικά με το Χαϊδάρι.

Τα τελευταία χρόνια το Περιστέρι παρουσιάζει πληθυσμιακή & γεωγραφική αύξηση καθώς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου.

Το Περιστέρι είναι ο μόνος δήμος στον οποίον λειτουργούν 3 σταθμοί μετρό. Ο σταθμός Μετρό Άγιος Αντώνιος που τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2004 καθώς και ο Σταθμός Περιστέρι που βρίσκεται πλησίον του Δημαρχείου και ο Σταθμός Μετρό Ανθούπολη που είναι πλησίον της Λεωφόρου Θηβών. Οι δύο νέοι σταθμοί λειτουργούν από τον Απρίλιο του 2013.

Μέχρι το 1960 το Περιστέρι  ήταν γεμάτο χωράφια που στην πορεία αντικαταστήθηκαν με κατοικίες, εργοστάσια και βιομηχανίες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ και την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός του Περιστερίου είναι 139.981 και η πυκνότητα πληθυσμού 13.928 κατοίκους/km², δηλαδή 2.063 κάτοικοι περισσότεροι σε σχέση με την απογραφή του 2001 (137.918).

Κύρια χαρακτηριστικά του Δήμου Περιστερίου είναι η πυκνή δόμηση & η έντονη αστικοποίηση. Το Περιστέρι αποτελεί σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο και κατατάσσεται ως ο πέμπτος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή για την ονομασία της πόλης. Οι περισσότερες ονομασίες των οικισμών που δημιουργήθηκαν προπολεμικά προέρχονται από το είδος ή των καταγωγή του κατοίκων όπως τα Άνω & Κάτω Γερμανικά, τα Κτιστά, οι Παλιές Παράγκες, η Ευαγγελίστρια κ.α.

Καθοριστικά έργα υποδομών που άλλαξαν τη μορφή του Περιστερίου είναι: το νέο Δημαρχικό Μέγαρο, το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο, το Άλσος Περιστερίου, οι νέες πλατείες & παιδικές χαρές, το εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, η τοπική εμπορική αγορά καθώς και οι τρεις σταθμοί μετρό εντός των διοικητικών ορίων της πόλης.

Δήμαρχος της πόλης είναι από το 2002 ο Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος επανεξελέγη στις Δημοτικές Εκλογές του 2006, του 2010 , του 2014 και του 2019 και κατέχει ρεκόρ θητείας.

 

Δημοφιλείς Αναζητήσεις

Χάρτης

Βρείτε μας και εδώ