Σύγχρονες λύσεις για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας

 

Πρεσβυωπία
Ο χειρουργός, οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Συνδικάκης, μας εξηγεί τι είναι η πρεσβυωπία και ποιές είναι οι σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισής της.

Πρεσβυωπία είναι η προοδευτική δυσκολία στην κοντινή όραση συνήθως μετά το 40ο έτος. Οφείλεται στη μείωση της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού και επακόλουθη ανεπάρκεια του μηχανισμού προσαρμογής. Η πρεσβυωπία αυξάνει σταδιακά μέχρι την ηλικία των 55 ετών. Αυτή η απώλεια της ικανότητας των ανθρώπων να εστιάζουν κοντά γίνεται αισθητή και ιδιαίτερα ενοχλητική στις παραγωγικές ηλικίες των 40-55 ετών. Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι όσο ποτέ επίκαιρο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για κοντινή εργασία, του υψηλότερου επιπέδου μόρφωσης του πληθυσμού και της ευρείας χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η λύση των πρεσβυωπικών γυαλιών δεν ενθουσιάζει τους περισσότερους σύγχρονους μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι τόσο για αισθητικούς όσο και για εργονομικούς λόγους στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις απεξάρτησης από τη χρήση των γυαλιών, πρεσβυωπικών ή πολυεστιακών.

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων χειρουργικών μεθόδων και προϊόντων για την απαλλαγή από τα πρεσβυωπικά γυαλιά:

  • Χειρουργική μέθοδος αντικατάστασης του κρυσταλοειδούς φακού με πολυεστιακό ή προσαρμοστικό ενδοφακό. Η νέα γενιά προσαρμοστικών ενδοφακών με τη δυνατότητα μετακίνησης του φακού στην κοντινή εστίαση αποτελεί προσομοίωση του φυσιολογικού μηχανισμού της προσαρμογής με άριστα αποτελέσματα στη μακρινή και στη κοντινή όραση.
  • Πολυεστιακό laser – PresbyLasik. Αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας μαζί με άλλα διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός. Με τη χρήση του excimer laserδημιουργείται πρεσβυωπικό προφίλ στον κερατοειδή.
  • Με τη χρήση του femptosecondlaser καθαρά ενδοστρωματικά (INTRACOR). Χωρίς καμία τομή επιτυγχάνεται η δημιουργία μικρών συγκεντρικών δακτυλίων στο εσωτερικό του κερατοειδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δίνοντας στον κεντρικό κερατοειδή την επιπλέον ισχύ για την κοντινή όραση.
  • Ενδοκερατικά ενθέματα. Ένθεση λεπτού φακού μέσα στον κερατοειδή με τη χρήση femtosecond laser.
  • Monovision με laser ή ενδοφακούς. Επιλέγεται ο επικρατέστερος οφθαλμός για διόρθωση στη μακρινή απόσταση και ο άλλος οφθαλμός για την κοντινή απόσταση.
  • Contactivekeratoplasty με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων
  • Πολυεστιακοί φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης με ασφαιρική πρόσθια επιφάνεια, σφαιρική οπίσθια και κοντινή διόρθωση στο κέντρο. Σχεδιασμός με ομαλή μετάβαση δυνάμεων για καθαρή όραση όραση μακριά, κοντά και ενδιάμεσα.

 

Του Συνδικάκη Κωνσταντίνου, Χειρουργού Οφθλαμίατρου

Ιατρεία:
Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 134 Καλλιθέα,
Τηλ.: 2109510022
Ηπείρου & Πελοποννήσου 7 Πέραμα ,
Τηλ.: 2104416292

email: syndikakis@hotmail.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *